Buďte k sobě realističtí a začněte jíst méně masa. Jedním z cílů by mohlo být jíst maso pouze o víkendech. Je důležité, abychom mysleli na své zdraví a životní prostředí. Maso je hlavním zdrojem znečištění Země.
Lidé jsou vegetariány z mnoha důvodů. Například snížení hmotnosti - získání více energie pro všední dny - snížení rizika srdečních onemocnění - snížení počtu prášků, které užívají... Ano, existuje mnoho důvodů, proč jíst méně masa. Chcete-li se inspirovat, přečtěte si tento článek a podívejte se, co se stane s vaším tělem, když budete jíst méně masa nebo ho přestanete jíst úplně.
Při konzumaci masa, sýrů a dalších vysoce zpracovaných potravin se tělo dostává do mírného zánětlivého stavu. Nemusí jít nutně o přímo škodlivý stav, ale tělo vynakládá spoustu zbytečné energie na obnovu svého přirozeného stavu. Stejně jako známe zánětlivé stavy z úrazů, dokáže se tělo snadno vypořádat i s malými a krátkodobými záněty. Tělo je stavěno tak, aby je odráželo, a drobné záněty mu neškodí. Pokud je však tělo vystaveno déle trvajícímu zánětu, je situace jiná. Pro tělo je velmi zdravé, když je po určitou dobu "očištěno od masa". Může jít například o všední dny. Tímto způsobem se tělo dostane na přirozenou a zdravou úroveň.
Chronický zánět v těle způsobený masem se projevuje například aterosklerózou, infarktem, mrtvicí, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu a autoimunitními chorobami. To vše a ještě více.
Vegetariánská strava naopak během krátké doby vytvoří v těle přirozenou protizánětlivou rovnováhu. To je způsobeno vysokým obsahem vlákniny, antioxidantů a dalších fytonutrientů (zdravých látek z rostlin) v zelené stravě. Kromě toho, že se v těle vytvoří přirozená rovnováha, po krátké době také pocítíte jiný druh sytosti. Tělo není stavěné na konzumaci masa a při práci s rostlinnou stravou pocítíte zcela jinou energii.
Studie prokázaly, že u lidí, kteří se stravují rostlinnou stravou, dochází k výraznému snížení hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), který je ukazatelem zánětu (inflammation) v těle.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění a mrtvice - dvou největších "zabijáků" na světě.Vysoký cholesterol je obsažen v nasycených tucích, které se nacházejí především v mase, drůbeži, sýrech a dalších živočišných produktech. Důležitou roli hraje cholesterol v potravinách.
Studie opakovaně ukazují, že když lidé přejdou na rostlinnou stravu, klesne jim hladina cholesterolu v krvi až o 35 %, a to i během krátké doby. Lidé, kteří potřebují léky na snížení cholesterolu, mohou dále omezit užívání tablet a dokonce se jim zcela vyhnout, pokud přejdou na rostlinnou stravu. Je však důležité, abyste hladinu cholesterolu analyzovali ve spolupráci se svým lékařem a abyste vždy nechali provést závěrečné hodnocení.
Rostlinná strava snižuje hladinu cholesterolu, protože zelenina obsahuje velmi málo nasycených tuků a neobsahuje cholesterol. Kromě toho má zelenina vysoký obsah vlákniny, která také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Studie prokázaly, že sója má také velký vliv na snižování hladiny cholesterolu.
Biliony mikroorganismů žijících v našem těle se nazývají mikrobiom nebo mikrobiota. Všechny tyto drobné mikroorganismy jsou velmi důležité pro naše celkové zdraví. Pomáhají nám trávit potravu, ale mají pro nás i mnoho dalších zdravotních funkcí: Produkují základní živiny - pomáhají udržovat dobře fungující imunitní systém - pomáhají nám s funkcí genů v těle - udržují zdravá střeva - a chrání nás před rakovinou.
Studie také prokázaly, že hrají roli v boji proti obezitě, cukrovce, ateroskleróze, autoimunitním onemocněním, zánětlivým onemocněním střev a jater.
Vegetariánská strava pomáhá udržovat zdravou střevní flóru (mikroby ve střevech). Vláknina z rostlinných potravin podporuje růst důležitých bakterií ve střevech. Stejně tak strava chudá na vlákninu (například mléčné výrobky, vejce a maso) podporuje růst bakterií způsobujících onemocnění - výhody rostlinné stravy začínají rychle!
Výzkum ukázal, že naše prostředí a životní styl mohou zapínat a vypínat geny. Bylo například prokázáno, že pokud se naše strava skládá převážně z rostlinných potravin, má tato strava a s ní spojené antioxidanty a další živiny zásadní vliv na naši schopnost léčit poškozenou DNA.
Výzkum také ukázal, že změna životního stylu, například rostlinná strava, může u mužů s rakovinou prostaty snížit šíření rakovinných genů. Existují dokonce důkazy, že rostlinná strava spolu s dalšími změnami životního stylu může prodloužit naše telomery - čepičky na konci chromozomů, které pomáhají udržovat naši DNA stabilní. To může znamenat, že naše buňky a tkáně stárnou pomaleji. To prospívá celému tělu i vzhledu. Zjistíte například, že vaše žena bude vypadat mladší a lepší.
Odhaduje se, že 38 populace má prediabetes (předchůdce diabetu 2. typu, u kterého nejsou všechny příznaky aktivní). Pokud se tělo udržuje zdravé, je možné udržet tělo bez cukrovky 2. typu. Bylo prokázáno, že látky, které získáváme z masa, zvyšují riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Proč by maso způsobovalo cukrovku 2. typu? Důvodů je několik: živočišný tuk - železo živočišného původu - dusičnanové konzervační látky v mase prokazatelně poškozují buňky slinivky břišní - maso ovlivňuje přirozené funkce inzulínu.
Pokud chcete snížit riziko cukrovky 2. typu, měli byste důkladně zvážit, které živočišné produkty si dáte na talíř, a místo toho založit svůj jídelníček na rostlinných potravinách.
Kromě toho byste měli jíst celozrnné potraviny: Celozrnné potraviny jsou vysoce ochranným faktorem proti cukrovce 2. typu - ano, čtete správně: sacharidy vás chrání před cukrovkou! Rostlinná strava navíc může zlepšit nebo dokonce zvrátit průběh cukrovky, pokud už vám byla diagnostikována.
Průměrný člověk přijímá více než 1,5násobek doporučené denní dávky bílkovin. Hlavním zdrojem jsou živočišné zdroje, jako je maso a mléčné výrobky.
Mnoho lidí si myslí, že nadbytek bílkovin prospívá svalům a že nás posiluje. To však není tento případ. Nadbytek bílkovin se přemění na tuk nebo odpadní produkty - živočišné bílkoviny jsou tedy hlavní příčinou přibývání na váze, srdečních onemocnění, cukrovky, zánětů a rakoviny.
Na rozdíl od bílkovin, které získáváme z živočišných potravin, mají bílkoviny získané z rostlinných potravin ochranný účinek na organismus. Není nutné jíst speciálně pro získání bílkovin pro tělo. Pokud budete dodržovat doporučený jídelníček, automaticky najdete přirozenou rovnováhu bílkovin.
Nejdéle žijící lidé na Zemi, kteří žijí v "modrých zónách", se dožívají přibližně 10 let. kalorií z bílkovin, zatímco průměr v USA je 15-20 %.
Živočišné zemědělství je pro planetu velmi destruktivní. Je největším zdrojem skleníkových plynů a hlavní příčinou degradace půdy a vody, odlesňování, ničení divoké přírody a vymírání druhů.
Odhaduje se, že na výrobu pouhého 1 kg masa je zapotřebí přibližně 15 000 litrů vody.
Světové oceány jsou stále více drancovány, a pokud bude predátorství pokračovat na současné úrovni (2016), odhaduje se, že světové oceány budou ochuzeny o ryby již v roce 2048.
Současný potravinový systém založený na produkci masa a mléčných výrobků také významně přispívá ke světovému hladu. V současné době se na světě používá více plodin ke krmení hospodářských zvířat a dobytka než k výživě lidí.
Jeďte tedy rostlinnou stravu a pomozte sobě i svým bližním k lepšímu životu. Zdravé stravovací návyky potřebuje nejen vaše tělo, ale i vaši potomci. Naše rozhodnutí ovlivňují planetu a všechny, s nimiž ji sdílíme.
V Apulsu se specializujeme na všechny cvičební pomůcky a cvičební stroje, abychom mohli našim zákazníkům nabídnout ta nejlepší řešení pro zdravější životní styl. Prozkoumejte náš zajímavý sortiment na této stránce ještě dnes!