Vánoce jsou za dveřmi a je téměř čas péct vánoční cukroví - a my se samozřejmě zaměříme na zdravé vánoční recepty.
Tady jsou kritéria pro přípravu zdravého vánočního cukroví:
- Používejte celozrnnou mouku místo bílé, zpracované mouky
- Nepoužívejte rafinovaný cukr
- Nechte si na výběr sušenky pro různá dietní omezení (veganské, bezlepkové, bez obilovin atd.)
- Musí chutnat fantasticky!
Pšeničná mouka byla nahrazena celozrnnou moukou, která se do pečiva velmi dobře hodí. Místo rafinovaného cukru byl použit kokosový cukr, který má nižší glykemický index než běžný bílý cukr.
Tuk se v těchto sušenkách neodřezává, protože potřebují tuk, aby získaly správnou strukturu.
Tyto zázvorové sušenky z celozrnné mouky a bez rafinovaného cukru jsou zdravější alternativou letošních Vánoc.
Příprava: 30 minut | Vaření: 8 minut
Z receptu připravíte 36 sušenek.
Složení
- 300 g celozrnné mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička. prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- 170 g másla
- 200 g kokosového cukru
- 1 vejce
- 85 g melasy
- 50 g cukru (na vyválení těsta)
Proces
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V míse smíchejte prvních šest ingrediencí (mouku, zázvor, prášek do pečiva, skořici, hřebíček a sůl).
- V jiné míse vyšlehejte máslo a poté přidejte kokosový cukr a šlehejte, dokud se nespojí. Vmíchejte vejce a melasu. Nakonec přidejte směs mouky a prošlehejte.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky a obalte je v troše cukru. Položte je na plech s pečicím papírem a rozestavte je od sebe. Trochu na ně zatlačte, aby se trochu srovnaly.
- Pečte 8-9 minut nebo dokud není dno světle hnědé. Nechte je vychladnout z plechu.
Užívejte si!
Výživový obsah
Díl: 1 sušenka