Vánoční recept: čokoládové lanýže bez cukru

Tyto čokoládové lanýže bez cukru jsou měkké jako máslo, hříšné a velmi jednoduché na přípravu - ideální čokoládový dezert nebo svačinka pro příjemné vánoční večery.

Čokoládové lanýže jsou fantastickou pochoutkou. Jediné kousnutí těchto jemných, krémových kousků může každého poslat do čokoládového nebe.

Mnoho oblíbených lanýžů, které si můžete koupit, není zrovna vhodných pro nízkokalorický životní styl bez cukru - ale tyhle naštěstí ano!

Vyrobit si domácí čokoládové lanýže bez cukru je velmi snadné. Potřebujete pouze dvě ingredience: čokoládu bez cukru (nebo 86% hořkou čokoládu) a smetanu. Vanilka se přidává pro zjemnění čokoládové chuti a někteří lidé mohou přidat trochu másla pro další zjemnění čokoládové chuti nebo pro dosažení požadované konzistence.

Z receptu připravíte 22 lanýžů o hmotnosti 15 g.

Příprava: 10 minut | Vaření: 6 minut

Složení

  • 170 g čokoládových lupínků bez cukru
  • 177 ml smetany
  • 3 lžíce másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky brandy (nepovinné)
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Proces

Na plotýnku:Na čokoládové hoblinky postavte žáruvzdornou skleněnou mísu dostatečně velkou, aby se do ní vešly čokoládové hoblinky a smetana s prostorem pro míchání. Smetanu, máslo a moučkový cukr dejte do malého kastrůlku a zahřívejte na mírném ohni, dokud se po stranách kastrůlku nevytvoří malé bublinky a smetana se nezačne vařit. Míchejte, dokud se moučkový cukr nerozpustí, pak směs nalijte na čokoládové lupínky a nechte 5 minut odležet. Opatrně míchejte metličkou, dokud se hmota nespojí. Přidejte vanilku a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout, přikryjte a nechte v chladničce několik hodin ztuhnout nebo přes noc.

V mikrovlnné troubě:Smetanu nalijte do dostatečně velké mísy vhodné do mikrovlnné trouby, aby se do ní vešly čokoládové lupínky a smetana s místem na míchání. Přidejte moučkový cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte máslo a čokoládové lupínky a zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 1 minuty. Nechte 5 minut odstát a jemně promíchejte metličkou, dokud se nespojí. Přidejte vanilku a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout, přikryjte a nechte v chladničce ztuhnout nebo přes noc.

Forma: Na pracovní plochu si položte kousek voskovaného papíru. Pomocí lžíce vylijte tuhou čokoládovou ganache z misky na papír. Pokud je ganache příliš tuhá, před vylitím z misky ji 30-60 minut zahřívejte.
Každou porci ganache rozválejte na kulaté lanýže. V případě potřeby každou porci zvažte (15 g), abyste se ujistili, že jsou lanýže stejné. Pokud jsou lanýže příliš horké a měkké na tvarování, dejte je na 30 minut do chladničky nebo dokud neztuhnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.

Dokončení: Po vytvarování můžete lanýže obalit v sekaných oříšcích, strouhané čokoládě, sezamových semínkách, kokosu, posypu, lyofilizovaném ovoci, matcha prášku nebo neslazeném kakaovém prášku. Uchovávají se ve vzduchotěsné nádobě v chladničce, ale podávají se a vychutnávají při pokojové teplotě.

Výživový obsah

Na jednu porci (1 lanýž)

Kalorie 58 kcal Tuk 5 g - z toho nasycené tuky 3 g - z toho nenasycené tuky 1 g Sacharidy 7 g Cost Fiber 5 g Bílkoviny 1 g
cz