Celkové energetické potřeby člověka jsou určeny spotřebou jednotlivých orgánů. Energetické potřeby jsou proto definovány v závislosti na této spotřebě.
Potřeba je množství, které je třeba přijmout, aby se zabránilo příznakům nedostatku, nebo množství, které je třeba přijmout, aby se udržely dostatečné tělesné rezervy. Je však třeba poznamenat, že požadavky jednotlivých osob se mohou značně lišit.
Je však zcela jistě jedno, z jakých živin energie pochází.
Zdravá a pestrá strava by měla být složena ze všech tří tzv. makronutrientů (sacharidů, bílkovin, bílkovin).
Dánský zdravotnický úřad dnes doporučuje, aby se zdravá a pestrá strava skládala z:
Můžete použít následující distribuci:
Při výše uvedeném rozdělení se zvyšuje podíl bílkovin a snižuje podíl tuku. Výhodou je, že bílkoviny poskytují dobrý a stabilní pocit sytosti. Konzumací většího množství bílkovin ve stravě lze snáze předcházet obezitě, nastartovat hubnutí nebo si jednoduše udržet stávající hmotnost.
Jde o to, aby vaše strava byla vydatnější a stimulovala metabolismus, takže můžete hubnout bez hladu.
Snězte během dne tři hlavní jídla a nejlépe několik svačin. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které vás dobře nastartuje a upraví vaši chuť k jídlu. Několik menších jídel během dne zlepší pocit sytosti.
Jíst čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, brambory a luštěniny. Jedná se o komplexní sacharidy, které zasytí.
Omezte nasycené tuky (např. mléčný tuk) a snažte se je nahradit mononenasycenými tuky, např. olivovým olejem, a některými polynenasycenými tuky (např. tučné ryby a rostlinné oleje)
Jíst více bílkovin. Bílkoviny jsou sytější než sacharidy. Bílkoviny jsou také základním stavebním kamenem svalů. Proto můžete bez obav jíst více například libového masa a mléčných výrobků - a to nejlépe místo některých potravin bohatých na sacharidy. Přesto se snažte snížit příjem nasycených tuků.