Cvičení a vitamin D mohou prodloužit život
Chcete-li žít déle a zvýšit svou energetickou hladinu v každodenním životě, je cvičení nezbytností.
Výzkumný tým z King's College London to nedávno zdůraznil tím, že prokázal, že na molekulární úrovni vypadají buňky fyzicky aktivních lidí hezčí ve srovnání s buňkami skupiny lidí, kteří dávají přednost pohovce před rotopedem.
Projektu, který se zabýval vlivem fyzické aktivity na buňky, se zúčastnilo celkem 2400 britských dvojčat.
Měřítko výzkumníků
Jako měřítko použili vědci buněčné telomery, což jsou vlákna DNA, která se s věkem buněk stále zkracují. V rámci procesu stárnutí se telomery při každém dělení buněk postupně zkracují. Tento proces pokračuje až do dne, kdy buňky zemřou. Odumírá stále více buněk a začíná proces stárnutí, který způsobuje ochabování svalů, tvorbu vrásek na kůži, zhoršování zraku a sluchu a zhoršování schopnosti dýchat.
Výzkumný tým analyzoval telomery z bílých krvinek odebraných 2 400 dvojčatům a porovnával délku telomer s množstvím pohybu, kterému se každé z nich věnovalo ve svém volném čase po dobu 10 let. Zjistili přímou souvislost mezi délkou telomer a množstvím fyzické aktivity.
Věnujte 65 dní cvičení a získáte zpět 3 285 dní.
Lidé, kteří například hráli tenis, plavali nebo běhali 100 minut týdně, měli telomery delší než lidé, kteří jsou běžně o 5 nebo 6 let mladší. Účastníci studie, kteří byli nejaktivnější a to v tomto případě znamená, že se věnovali 3 hodinám intenzivního cvičení týdně - měli telomery o 9 let mladší. Během deseti let tedy strávili cvičením celkem 65 celých dnů, ale zhruba řečeno získali 3 285 dnů mladších buněk, a tedy výrazně méně stárli.
Výzkum zohlednil i další faktory, které by mohly výsledky zkreslit, například to, že cvičící lidé obvykle méně kouří a zpravidla nemají nadváhu.
Vitamín D má zřejmě stejný účinek
Podle další studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition má vitamín D zřejmě podobný vliv na délku telomer.
Vědci zde zkoumali 2 160 žen ve věku 18 až 79 let a zjistili, že ty, které měly v krvi nejvíce vitamínu D, měly delší telomery než ženy s nízkým stavem vitamínu D. Opět byly použity bílé krvinky, protože se rychle dělí, a proto se u nich telomery zkracují rychleji než u jiných typů buněk, a jsou proto vhodnější pro pozorování.
V letních měsících můžete do těla dostat více vitaminu D prostřednictvím stravy, doplňků stravy a slunečního záření. Většina multivitamínových tablet obvykle obsahuje pouze 5 µg vitaminu D, což k uspokojení vašich potřeb NESTAČÍ. Čisté tablety vitaminu D obsahují přibližně 5-35 µg vitaminu D v jedné tabletě. Můžete si je koupit bez receptu v lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou. Seznam potravin s vysokým obsahem vitaminu D najdete na konci tohoto článku.
Vitamín D má také velmi pozitivní vliv na imunitní systém a snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.
Závěr tohoto výzkumu musí být takový, že s velmi malou fyzickou a psychickou námahou si můžete výrazně prodloužit život a jeho kvalitu.
Zdroj: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.
6 snadných způsobů, jak zvrátit proces stárnutí
1. Borůvky jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů, které brzdí proces stárnutí a zpomalují duševní úpadek.
2. Výzkumy ukazují, že již půlhodina cvičení denně může zvýšit vaše šance dožít se 90 let o 30 %
3. Analýzy ukazují, že lidé s rozsáhlou sítí dobrých přátel mají o 22 % vyšší pravděpodobnost delšího života než ti, kteří mají jen několik přátel.
4. Myslete pozitivně. Studie ukazují, že optimisté obecně žijí déle než pesimisté.
5. Výzkum prokázal, že každých 30 gramů ovoce bohatého na vitamin C, o které zvýšíte denní příjem, snižuje riziko předčasného úmrtí o 10 %.
6. Skeny mozku ukazují, že muži, kteří pravidelně cvičí, ztrácejí s věkem méně mozkové tkáně.
Potraviny s obzvláště vysokým obsahem vitaminu D
Vitamin D se nachází především v tučných rybách, jako jsou sleď, losos, makrela a sardinky. Měli byste si však uvědomit, že ačkoli ryby mají obzvláště vysoký obsah vitaminu D, kapsle s rybím tukem jej neobsahují.
100g
- paštika ze sleďů: 8 µg na 100g
- kapříci v oleji: 6 µg na 100g. 100g
- Kuřecí stehna/prsa/křídla s kůží: 1,5 µg na 100g
- Máslo (solené): 0,76 µg na 100g
- Sýr (všechny druhy): 0,31 µg na 100g