Při tréninku je strava nejdůležitějším faktorem, který vám pomůže vytěžit z tréninku maximum, a bílkoviny jsou obzvláště důležité.
Proteinový prášek může používat každý, kdo chce doplnit bílkoviny. Tělo potřebuje bílkoviny, protože pomáhají budovat svalovou hmotu a udržovat strukturu kostí.
Proteinový prášek se v posledních letech stal velmi populárním, zejména mezi lidmi, kteří trénují, a to na všech úrovních. Zpočátku byl proteinový prášek spojován s kulturisty, ale to už zdaleka neplatí, proteinový prášek používají všichni od nemocnic po kulturisty, občas i starší lidé a lidé na dietě.
Po cvičení je schopnost svalů obnovovat se obzvláště dobrá a vyžaduje energii, proto je dobré konzumovat bílkoviny a sacharidy krátce po cvičení. Pokud chcete zvýšit svalovou hmotu a hodně trénujete, možná budete chtít doplnit kreatin.
Sušená syrovátková bílkovina se vyrábí v Dánsku a získává se z kravského mléka, obsahuje velmi málo tuku a laktózy, takže je to téměř čistá bílkovina, je to syrovátková bílkovina, která je bohatá na různé aminokyseliny, což dává mnoho možností využití, protože existují aminokyseliny, které mají každá své vlastnosti, některé zvyšují výkonnost nebo stimulují růst svalů.
Bodylab syrovátkový proteinový prášek se vyrábí v Hadsundu v Severním Jutsku, proteinový prášek je extrahován s nejvyšší možnou biologickou hodnotou, čím vyšší biologickou hodnotu prášek má, tím více bílkovin se v těle vstřebá.
Proteinový prášek je k dispozici v různých příchutích, snadno se rozpouští v tekutinách a má mnohostranné využití, lze jej rozpustit ve sklenici džusu, mléka nebo vody, případně jej přidat do smoothie či jiných lahodných alternativ, meze se kladou pouze vaší fantazii. Ve skutečnosti můžete přijmout větší množství kalorií prostřednictvím bílkovin, aniž byste přibrali na váze, protože tělo potřebuje více energie na vstřebání bílkovin.
Syrovátkový proteinový prášek je důkladně vytříděn na nežádoucí složky, jako je laktóza a tuk, neobsahuje žádný přidaný cukr, obsahuje pouze 2 % přírodního mléčného cukru. Proteinový prášek, který je prakticky bez laktózy a tuku, se nazývá izolát syrovátkové bílkoviny, pokud obsahuje trochu tuku a laktózy, nazývá se koncentrát syrovátkové bílkoviny.
Všechny proteinové prášky pocházejí z mléka, jiné formy proteinového prášku mohou být vyrobeny ze sóji, rýže, vajec, hrachu, konopí nebo quinoy.
Bílkoviny se skládají z aminokyselin, celkem jich je 20, z nichž devět si tělo nedokáže samo vyrobit, a proto musí být přijímány stravou. Abyste z příjmu bílkovin vytěžili co nejvíce, potřebujete dobré složení aminokyselin, což je jeden z důvodů, proč je syrovátkový/sýrový protein nejoblíbenější formou proteinového prášku, protože má obzvláště dobré složení devíti esenciálních aminokyselin, které si sami nedokážeme vyrobit, a zároveň je známý tím, že má nejlepší strukturu a chuť a také přijatelnou cenu.
Aminokyseliny podporují regeneraci, což je proces, kterým vaše tělo prochází po cvičení, aby vybudovalo svaly. Je důležité, abyste se po cvičení dostatečně dlouho zotavovali.
Je mnoho faktorů, které mohou ovlivnit dobu, kterou vaše tělo potřebuje na zotavení, a jedním z nich je strava.Abyste se rychleji zotavili a byli připraveni k dalšímu tréninku, je důležité konzumovat bílkoviny. Kromě toho aminokyseliny stimulují růst svalů, zabraňují rozpadu svalových buněk a pomáhají při obnově lidských tkání.
Potřebu bílkovin snadno pokryjete pestrou stravou, ale pokud hodně trénujete, může být obtížné získat dostatek bílkovin prostřednictvím každodenní stravy, takže může být dobré doplnit je například proteinovým koktejlem. Proteinový prášek si navíc můžete vzít s sebou na cesty místo obědového balíčku, proteinový prášek si můžete vzít kamkoli, do posilovny, do práce nebo na cesty. V přepočtu na gram bílkovin je proteinový prášek dokonce levnější než maso a mléko, které jsou hlavními zdroji bílkovin v každodenním životě mnoha lidí.
Potřebné množství bílkovin se u jednotlivých lidí liší, stejně jako u kalorií, a může být určeno pohlavím, věkem, hmotností a úrovní aktivity, ale může mít i genetické vysvětlení. Pokud běžně sedíte v klidu a nejste příliš aktivní nebo pravidelně cvičíte, oficiální doporučení je konzumovat 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.
Pokud pravidelně trénujete, při aktivitě se tato hodnota znatelně zvyšuje, je dobré zvýšit příjem bílkovin, doporučuje se 1,5 - 1,8 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti denně, tyto hodnoty platí i při hubnutí, protože bílkoviny pomáhají udržovat svalovou hmotu.
Je důležité si uvědomit, že proteinový prášek je doplněk stravy, nikoli náhrada jídla, může nahradit malá jídla, ale je důležité mít minimálně tři pevná jídla denně.
Proteinový prášek není v žádném případě nebezpečný ani nepřirozený, jedná se pouze o prášek získaný ze zdroje bohatého na bílkoviny, jako je rýže nebo mléko. Pokud trpíte intolerancí laktózy, můžete si vybrat syrovátkový izolát, například 100xtra Pure. Pokud jste zcela alergičtí na mléčné výrobky, nejlepší alternativou je rýžový protein.
Při silovém tréninku pro budování svalové hmoty je nejdůležitějším prvkem strava.Pokud budete hodně posilovat a nebudete konzumovat dostatečné množství bílkovin, trénink vám nepřinese optimální výsledky. Můžete tedy trénovat méně, ale konzumovat stejné množství bílkovin, a přesto dosáhnout stejných výsledků.
Chcete-li zhubnout, mohou být doplňky stravy dobrým nápadem. Nejúčinnějším způsobem hubnutí je vytvoření kalorického deficitu, kterého lze dosáhnout například pomocí náhražek jídla ve formě proteinových koktejlů, ale nezapomeňte, že se jedná o doplněk stravy, a proto nemůže nahradit všechna vaše denní jídla, důležité je konzumovat alespoň tři pevná jídla denně. Dostatečné množství bílkovin vám umožní udržet si svalovou hmotu i při kalorickém deficitu.
Proteinový prášek nemá zázračnou moc a nemůže nahradit špatné stravovací návyky nebo vytvořit svalový růst, pokud se sami nesnažíte. Pokud pravidelně trénujete a správně se stravujete, můžete být velcí a silní i bez proteinového prášku, ale je to zkratka, která může podpořit a obohatit váš jídelníček.
Proteinový prášek je nejoblíbenějším doplňkem stravy, je snadný a pohodlný a je snazší uspokojit svou potřebu bílkovin z kvalitního zdroje bílkovin, jako je syrovátkový proteinový prášek.
Jiné zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso, tuňák nebo hovězí maso, mohou na dlouhou dobu zatížit žaludek a někdy je dobré dát si lehké jídlo, například těsně před cvičením. Proteinový prášek lze připravit do lahodného koktejlu a konzumovat těsně před nebo po cvičení, je snadno stravitelný a tělo ho rychle vstřebává.
Syrovátkový proteinový prášek lze použít mnoha způsoby, můžete si ho dát ráno do ovesné kaše, přimíchat ho do smoothie nebo ho přimíchat do těsta při pečení, existuje spousta různých možností.
Proteinový prášek můžete rozmíchat v různých druzích tekutin a účinek bude stejný bez ohledu na to, v čem ho rozmícháte. Oblíbené je míchat proteinové koktejly do mléka, protože je to chutné a dodává to další bílkoviny a živiny z mléka, lze je také rozmíchat například ve vodě nebo džusu.
Obvykle se používá asi 250 ml tekutiny spolu s 30-40 g proteinového prášku, což odpovídá jedné odměrce. Pokud například chcete hustý koktejl s výraznou chutí, můžete použít méně tekutiny, a pokud chcete řídký nápoj s jemnou chutí, můžete použít více tekutiny.
Bílkovinný koktejl lze s výhodou konzumovat s jídlem méně bohatým na bílkoviny, ale obecně platí, že většina příjmu bílkovin by měla pocházet ze stravy, kterou konzumujete, kromě doplňků stravy by měl být proteinový prášek považován za chutný doplněk.
Bezprostředně po cvičení je vhodné vypít proteinový koktejl, protože zpomaluje katabolické procesy, které probíhají, když tělo potřebuje energii. Svaly se rozkládají na aminokyseliny, které se v játrech přeměňují na glukózu/krvní cukr a tělo je využívá jako energii.
Tělo je bohužel stavěno tak, že se jako první odbourávají svaly a nikoli tuk, pokud se svaly nepoužívají. Bílkoviny pomáhají zastavit tyto procesy a budovat svaly po cvičení, kdy je tělo v energetickém deficitu.
Při cvičení je také dobré mít u sebe proteinový koktejl, abyste si mohli občas loknout. Nezapomeňte si dát něco bohatého na bílkoviny buď před cvičením, nebo těsně po něm, případně obojí, abyste zastavili katabolické procesy, které odbourávají vaše svaly.
Proteinový prášek je prospěšný jak v objemové, tak v řezané fázi. Proteinový prášek může ve velkém množství pomoci pokrýt potřebu bílkovin a vytvořit optimální podmínky pro růstové procesy. Během redukce má výhodu, že je velmi nízkokalorická, takže můžete konzumovat dostatek bílkovin a přesto si vytvořit kalorický deficit.
Proteinový prášek vám nezpůsobí okamžité ztloustnutí, ale pokud ho sníte příliš mnoho, můžete ztloustnout z čehokoli. Z okurek a mrkve můžete tloustnout, pokud se tím vytvoří kalorický přebytek.
Jde o to, kolik určité věci spotřebujete. V zásadě můžete hubnout ze smetanových chlebíčků a přibírat z mrkve, ale můžete sníst podstatně více mrkve a přesto si udržet kalorický deficit než u smetanových chlebíčků. Bílkoviny obsahují 4 kalorie na gram, takže pokud vás proteinový prášek tlačí do kalorického nadbytku, budete muset kalorie snížit jinde.