Koření a bylinky v potravinách

Bylinky a koření nejsou jen dochucovadla, která jídlu dodají chuť. Koření je svým způsobem velmi zdraví prospěšné. Mnohé z nich jsou známé svými úžasnými vlastnostmi a vysokým obsahem vitaminů a antioxidantů.

Bílá cibule v potravinách

Česnek buď milujete, nebo nenávidíte, ale česnek je fantastický a má účinek na ředění krve, zabraňuje odvápňování a tvorbě krevních sraženin. Česnek pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol a působí proti plísním ve střevech. Předpokládá se, že česnek má také omezující účinek na karcinogenní látky.

Bílá cibule je bohatá na antioxidanty, které mají konzervační účinky na organismus a stimulují imunitní systém. Nebyla popsána žádná zranění ani vedlejší účinky česneku, i když má mírně silný zápach.

Čili v jídle

Mocné ovoce je milováno i obáváno pro svou silnou chuť.

Chilli obsahuje mnoho antioxidantů, včetně vitaminů A a C, a předpokládá se, že má pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Plod chilli obsahuje také látku kapsaicin, která při konzumaci pálivého chilli vyvolává pocit pálení v ústech.

Látka stimuluje nervy v ústní dutině a na jazyku, které normálně reagují na teplo a bolest, takže mozek si myslí, že v ústech pálí. Když se začnete potit a zčervenáte po požití pálivého chilli, vaše tělo se ve skutečnosti snaží ochladit pocením a zvýšeným průtokem krve kůží.

V době pylové nadílky může být chilli oblíbeným pomocníkem, protože pomáhá zmírnit potíže, jako jsou ucpané dutiny a dýchací cesty. Je také prospěšný pro trávení a pomáhá zrychlit metabolismus.

Persilla v potravinách

Tato bylina je plná železa, které je vhodné při poruchách močového měchýře, močových cest a nedostatku minerálů. Stačí, když si na večeři nasypete velkou hrst.

Persilla je známá tím, že zmírňuje nepříjemného průvodce česneku: česnekový dech. Proto je vynikajícím nápadem doplnit česnekové pokrmy čerstvou petrželkou.

Příjemné v potravinách

Zázvor hlíznatý je skutečný zázračný lék! Kromě skvělé chuti může mít příznivé účinky při nachlazení, nevolnosti a žaludečních potížích. Má dobrou, silnou a svěží chuť, a proto je běžnou součástí zejména asijských kuchyní.

Zázvor je k dispozici ve všech formách, jako doplněk stravy, prášek, nakládaný, v pevném stavu, tekutý atd. Nejjednodušší způsob, jak získat blahodárné účinky zázvoru, je nastrouhat nebo nakrájet syrový kořen do vroucí vody, přidat trochu medu a vypít směs jako čaj. Nové studie navíc ukazují, že zázvor dokáže zmírnit nevolnost, která se často objevuje při chemoterapii rakoviny.

Bazalkový v potravinách

Bazalka je stejně jako mnoho dalších bylin plná vitaminu C a má příznivý vliv na kašel a trávení. Bazalka také posiluje nervový systém a je považována za afrodiziakum.

Bazalka je klasikou evropské i asijské kuchyně, i když se používají poněkud odlišné druhy. Hodí se jako posyp na všechno možné od pizzy až po dezert, ale hodí se i jako hlavní přísada.

Karry v potravinách

Karry je směs koření pocházející z Indie. Ve směsi může být až 20 různých koření: antioxidační kurkuma, zázvor, skořice, koriandr, hřebíček, muškátový květ, kmín atd. V Indii je běžné míchat si vlastní kari.

Při použití se kari obvykle nejprve "spálí" na troše tuku, aby se zvýraznila jeho chuť.

Carry má tu zvláštnost, že je potravinou s jedním z nejvyšších přirozených obsahů vlákniny. Žluté barvivo v kari, pocházející z kurkumy, lze použít jako protirakovinný prostředek. Takže to je další dobrý důvod, proč si jídlo okořenit, kari chutná skvěle a dodává tělu teplo.

cz